Šabačka gradska bašta

MESTO GDE MAŠTA POSTAJE BAŠTA

slider-03

Gradska bašta je javno gradsko zemljište na kome se zainteresovanim građanima besplatno ustupaju parcele veličine 5 x 10 metara za uzgoj povrća, cveća i začinskog bilja, bez upotrebe hemijskih preparata i veštačkog đubriva. Svi koji budu dobili „svoje parče„ zemlje potpisuju ugovor kojim se obavezuju da poštuju pravilnik same bašte.Prednosti Gradske bašte su višestruke i utiču na podizanje kvaliteta života građana. Pored ekološkog aspekta gde se obraća pažnja na životnu sredinu i podizanja svesti o zdravoj hrani koju jedemo, nezaobilazni su i socijalni i inkluzivni uticaji koje ova ideja podupire. Na ovaj način izbegavate hranu tretiranu pesticidima, sumnjivog porekla i tačno znate šta vam se nalazi u tanjiru. Socijalni uticaj je jednostavno opistati, u vremenu kada prosečna porodica živi na marginama usled lošeg finansijskog stanja. Bašta pruža mogućnost da se kućni budžet kako sačuva tako i uveća. Proizvodnjom svoje hrane obezbeđuju se svoje potrebe za zdravom hranom a moguće je i višak odgajenog i prodati te na taj način steći i materijalnu dobit. Takođe prilikom dolaska u baštu građani imaju priliku da se druže, razmenjuju isustva i stiču prijateljstva. Ne treba zaboraviti ni da sam rad na zemlji utiče na poboljšanje psiho fizičkog stanja tako da korisnik gradske bašte pozitivno utiče na svoje zdravlje.

Gradska bašta predstavljaće i edukativni poligon za koji već postoji interesovanje od strane Poljoprivredne stručno savetodavne službe i Srednje poljoprivredne škole u Šapcu da obučavaju korisnike o pravilnom i zdravom uzgajanju, kao i profesora iz Šabačke gimnazije da održavaju javne časove sa svojim učenicima u ovoj oazi solidarnosti, inkluzuje i održivog razvoja.

POZIV JE OTVOREN…

AKO VOLITE PRIRODU, ŽELITE DA SE DRUŽITE, ŽELITE DA ZNATE ŠTA JEDETE I DAJETE LJUDIMA U SVOJOJ OKOLINI,

ILI IMATE DRUGAČIJI POZITIVAN PORIV DA BORAVITE U ŠABAČKOJ GRADSKOJ BAŠTI

DOBRODOŠLI…

Projekat je pokrenulo Udruženje Svetlost uz saradnju Udruženja Ekos iz Šapca. Kao partneri na projektu pre samog začetka su se priključili Poljoprivrendno savetodavna i stručna služba Šabac i Sredna poljoprivrena škola iz Šapca.

Nakon što su Grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu Grada Šapca nam dodelile zemlju na korišćenje,

kao vrednu ideju za zajednicu Gradsku baštu su prepoznale i podržavaju sledeće institucije, organizacije i firme

HVALA

Kontakt osoba za Gradsku baštu

Branislav Vasić

+381 (0)64 011 34 96

e-mail: banelora@gmail.com

Facebook grupa : Pokret za gradsku baštu