Don’t be mean behind the screen

Od 13. do 18. septembra 2021. godine na projetku mobilnosti za osobe koje rade sa mladima “Don’t be mean behind the screen” na temu sajberbulinga (nasilje na internetu) i opasnostima koje vrebaju na internetu. Domaćin aktivnosti u Rapcu, Hrvatska je bila organizacija Alfa Albona i ugostili su ukupno 28 osoba koje rade s mladima iz nekoliko zemalja: Latvije, Italije, Španjolske, Srbije, Mađarske, Poljske i Hrvatske, među kojima su i naše 4 učeesnice Marija Krstić, Sara Krsmanić, Marija Ristić i Mirjana Dragojević
Problematika cyberbullying-a (sajberbuling, nasilje na internet) sve je izraženija među mladima u mnogim zemljama Europe, ali i u svijetu. Statistika kaže kako između 1/3 i 1/5 mladih u nekom trenutku života suočava sa nekim oblikom virtualnog nasilja.
Prema Europskoj komisiji, sajberbuling je ponavljano verbalno ili psihičko uznemiravanje od strane pojedinca ili grupe. Može se pojaviti u više oblika: ruganje, vređanje, pretnje, glasine, tračevi, “sretno šamaranje”, neugodni komentari ili kleveta. Interaktivni online alati – elektronska pošta, društvene mreže, brzo dopisivanje – i korištenje mobilnih telefona omogućili su nasilnicima novo “igralište”. Zlostavljanje putem Interneta nepovoljno utiče na mentalno stanje žrtava, može uzrokovati manjak samopoštovanja, izostanak s posla, lošiji akademsko postignuće; “hrani” umerenu školsku delikvenciju i nasilje, a može čak dovesti i do suicidalnih misli i pokušaja samoubojstva.
Zbog čega cyberbullying predstavlja opasnost?
Jer sajberbuling radi 24/7. Mladi današnjice nigde ne pronalaze sigurnost, jer digitalna generacija svoj život praktički živi u onlajn obliku. Internet sve više ulazi u sve aspekte naših života.
Nažalost, popularnost sajberbulinga je u porastu te nailazimo na sve veći broj žrtava istog, posebice u vreme pandemije kada se sve više okrećemo platformama dostupnima u onlajn obliku.
Osobama koje se bave radom s mladima postaje sve teže nositi se s ovim problemom i na adekvatan način osvestiti mlade generacije o ovoj problematici. Upravo je ovaj trening imao za cilj da to promeni.
Kroz šest dana trajanja programa, omladinski radnici su proširili svoje znanje i stekli nove veštine.


Predavanja i aktivnosti su za cilj imala:
• Da pomognu boljem razumevanju nasilja na internetu (sajberbuling) i kako ga prepoznati
• predstavljanje korisnih alata, metoda i strategija, kako sprečiti nasilje na internetu u različitim okolnostima
• Na koji način osvestiti mlade o problem nasilja na internetu i važnosti zajedničkih napora u rešavanju ovog problema
• pokazati koje se opasnosti i štete kriju iza nasilja na internetu
• kako održati edukaciju o miru, konfliktnom manadžmentu i sigurnosti interneta
• Naučiti omladinske radnike da budu tolerantniji i da prihvate različitosti među kulturama i religijama
• osnažiti ih za dalje širenje stečenog znanja na temu nasilja na internetu
• pružiti učesnicima znanje, veštine i poverenje u području neformalnog obrazovanja
• omogućiti mladim ljudima da razviju vlastite obrazovne module koje će zauzvrat donijeti u svoje lokalne zajednice i tamo ih sprovoditi
• izgraditi mrežu “glasnika” protiv cyberbullyinga koji bi omogućili učesnicima da se međusobno podržavaju
• izraditi manual o prevenciji cyberbullyinga koji će služiti svim trenutnim i budućim omladinskim radnicma da se lakše snađu u tom izazovnom svijetu
Manual je dostupan u online obliku na engleskom jeziku, a možete ga pregledati ovde MANUAL

U projekt su bili uključeni i učesnici sa smanjenim mogućnostima. Svi učesnici su po završetku projekta dobili su Youthpass certifikat.
Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz Erasmus + program. Sufinansirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.