JAMI – pobednici Svetionika znanja 5.0

U okviru projekta “Svetionik znanja” sprovedenom od strane Asocijacije za afirmaciju kulture, naš tim iz Šapca takmičio se sa 14 gradova Srbije podeljenih u timove po 4 učesnika, sa svojim koordinatorom, stručnim i alumni mentorom, u pisanju i prezentovanju projekata na određene teme ( turizam, ekologija, kultura i umetnost, turizam i javno zdravlje). Na otvaranju projekta u Valjevu ovog septembra, našem timu dodeljena je tema javnog zdravlja. Nakon 2 sprovedene ankete, problem koji smo uvideli bila je ishrana kod mladih zbog čega smo odlučili da se naš projekat bazira upravo na tome. Nazvali smo ga “Yummy” (“JAMI”) i u planu imali realizovanje takmičenja za srednjoškolce ( YUMMY day) gde bi se u timovima, pod nadzorom svojih mentora nutricionista, srednjoškolci takmičili u pravljenju zdravih, brzih i jednostavnih obroka. Kako bi čitav događaj bio propraćen kamerama, plan je objavljivanje online VIDEO KUVARA na naše društvene mreže. Na taj način će svi recepti osmišljeni na takmičenju biti svima dostupni i kasnije, i postižemo održivost projekta. Pre samog događaja, promociju smo planirali kroz zeleni automobil, bubu ukrašenu voćem i povrćem radi maksimalnog isticanja, koja će ići kroz grad i posetiti 4 ciljanje srednje škole u Šapcu i deliti poziv za takmičenje. Kroz ovaj projekat želeli smo da podignemo svest mladih o važnosti zdrave ishrane, kao i da ih na to motivišemo i edukujemo da to urade na pravilan način.
Bili smo odabrani da odemo u finale kao jedni od top 8 finalista takmičenja, te smo se prošlog vikenda našli na Avali gde smo naš projekat prvi put prezentovali i odabrani da budemo pobednici i osvojimo 250.000 dinara kako bi nam želja za realizacijom ovog projekta bila omogućena.
3 meseca rada na projektu se isplatilo, ali ne zbog naše pobede, već zbog svih korisnih stvari koje smo naučili u raznim sferama biznisa, menadžmenta, marketinga i javnog nastupa, kao i zbog ljudi koje smo na putu upoznali i imali priliku da sa njima saradjujemo.
I na posletku zbog toga što svako od nas sada ima po 4 prijatelja u skoro svakom gradu u Srbiji, a to je upravo ono što je obeležilo Svetionik znanja kao najlepše iskustvo u mom životu.
Tim Šabac činili su:
naše koordinatorke iz Udruženja Svetlost, stručna mentorka Ana i alumni mentorka Nina,
Julija, Anja, Momčilo i Iva ( JAMI )