Magic Journey, omladinska razmena u Šapcu

Magic journey” ili magično putovanje, je bila omladinska razmena koja se dogodila od 27. septembra do 4. oktobra. Udruženje Svetlost iz Šapca, Srbije je bila domaćin učesnicima iz Portugala, Španije, Bugarske, Albanije i Jermenije. Naravno, na samom početku smo imali priliku da upoznamo jedni druge, imali smo takozvane „ice breakers” i „team building”. Najvažnija stvar je da smo tokom tih osam dana raspravljali o pozitivnim i negativnim aspektima omladinskog aktivizma, o ljudima sa invaliditetom, kao i o situaciji u svakoj zemlji i mišljenjima koji se tiču izbeglica/migranata i LGBT+ zajednici, takođe pošto je ovo bilo magično putovanje uključili smo i običaje i sujeverja država koje su učestvovale.
Učesnici su imali mogućnost da kažu sve što im je bilo na umu, takođe i ono što je bilo u njihovoj mašti, a što bi voleli da se desi u budućnosti.
Bio je i „lov na blago”, aktivnost gde smo se podelili u grupe koje su išle okolo po gradu sa listom skulptura da pronađu i da ih slikaju, ili stvari da urade, ljude da intervjuišu itd. Bilo je zanimljivo predstaviti Šabac i stanovnike ljudima koji su po prvi put u ovom gradu. Imali smo priliku da vidimo sve važne stvari u ovom gradu, šta više „skrenuli smo s puta” i posetili neke objekte koji su bili interesantni grupi. U poslednjim danima, podelili smo se u četiri radionice koje su bile keramika, tkanje, multimedija i redizajn odeće. Kao i ime razmene, sve je bilo stvoreno pomoću naše mašte i svaka kreacija je bila magična. Učesnici su imali šansu da izraze sebe na drugi način i imali su priliku da to podele sa drugima. Uz sve ove aktivnosti imali smo i interkulturalno veče gde smo izložili hranu i pića svake države koja je učestvovala u ovoj razmeni. Skoro svaki dan se završio sa enerdžajzerima i bilo je zabavno. Ništa nije bilo formalno i imali smo priliku da se družimo jedni sa drugima tokom dana i uveče. Ovo će biti divno sećanje svima nama.
Da zaključimo, dani su bili ispunjeni smehom, upoznavanjem sebe i drugih, novim idejama. Pokrili smo važnije teme današnjice i ključna stvar je da su svi imali priliku da se slobodno izraze sa razumevanjem da čak i sa razlikama, svi smo mi isti.

Tekst napisala Ana Pakljanac
(učesnica omladinske razmene)

dav