„MoveIT“

IT, Art and Youth on the move – Mladi u pokretu

U Šapcu je u periodu od 15 do 23. oktobra održana omladinska razmena na kojoj su učestvovali mladi iz 5 evropskih zemalja: Portugal, Poljska, Bugarska, Rumunija i Srbija. Tema omladinske razmene je bila osnaživanja mladih za kritičko promišljanje i aktivno delovanje u zajednici.
U toku radionica mladi su posetili muzej, biblioteku i pozorište gde su ih dočekali predstavnici ovih insitucija i upoznali ih sa kulturom i kulturnim nasleđem, kao i sa programima ovih institucija za mlade Šapca.
Posetili su nas polaznici Škole stranih jezika Premijer u toku radionice koja je bila namenjena razumevanju inkluzije i ograničenja za mlade sa smanjenim mogućnostima i invaliditetom.
Radionice su realizovane u prostoru KUD Abrašević i u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Na Letnjikovcu nas je posetilo odeljenje VII-4, sa razrednim starešinom Jelenom Marković. Organizovali smo kviz na temu „Poznavanje Evrope, Erasmus+ programa i Jutpasa“. Učenici su zajedno sa mladima iz Evrope promišljali o mogućnostima za korišćenje omaldinskih programima mobilnosti, učili engleski jezik i zabavljali se.
Učesnici su u 4 praktične radionice proizveli rezultate namenjene promociji teme projekta među mladima, donosiocima odluka i na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou. Prezentacija rezultata je održana na javnom događaju u Biblioteci šabačkoj, gde smo videli veb aplikcaije, video, štampu na tekstilu i zabavila nas je muzička radionica sa 45 minuta programa predstavljajući kolaž međunarodnih pesama.
Omladinska razmena je deo projekta pod nazivom – Informacione tehnologije, umetnost i mladi u pokretu. Projekat je finansiran od strane Evropske unije preko Tempus fondacije (koja predstavlja Nacionalnu agenciju za mlade Republike Srbije), kroz program Erasmus+, ključna akcija 1.
https://www.youtube.com/watch?v=1rI-bv0R_ZI&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3hG_1YHfJBD3zQ-ziTVG2VVFFp2kHhFH6gOnLEnEs4_xJctAE2PXhjTXk