ORA mreža

Kako je sve počelo?

2009. godine nekoliko evropskih organizacija je pokrenulo dinamičan obrazovni proces pod nazivom ORA (Observe Rethink Act / Posmatraj Razmisli Deluj) koji i dalje traje.


ORA-mreza-01
Ovaj proces je okupio omladinske centre, rezervate prirode, udruženja građana koji rade na očuvanju životne sredine, udruženja za socijalnu promociju, zadruge, umetničke grupe, organizacije kulture i eko centre u cilju povećanja mogućnosti za društveno, kulturno, ekološko i ekonomsko uključivanje mladih u lokalnim zajednicama. Koncep ORA procesa je u pružanju mladim ljudima direktnih mogućnosti da posmatraju kontekst u kome ćive (na lokalnom i međunarodnom nivou), da razmisle o svojoj ulozi (pojedinačno i kao deo društva) i da deluju kao odgovorni građani i na taj način ojačaju svoje lokalne zajednice.

Učešće u procesu je poboljšalo efikasnost i obogatilo kvalitet rada na lokalnom nivou. U suštini, kombinovanjem različitih metoda neformalne edukacije i korišćenjem elemenata povezanih sa održivim razvojem zajednica, ORA proces je stvorio pozitivan lokalni uticaj i ohrabrio veću angažovanost mladih ljudi i organizacija uključenih u mrežu.

Na web sajtu mreže možete videti detaljne informacije o aktivnostma, partnerima, edukativne i multimedijalne materijale.