Otvoren Job Info Centar Šabac za mlade

Šabac, 07. novembar 2022. – U okviru projekta „Znanjem do posla” (E2E), a u organizaciji Udruženja Svetlost, otvoren je Job Info Centar Šabac u zgradi Navip (lokal 40) na kome su prisustvovali ključni akteri koji se bave temom zapošljavanja mladih iz relevantnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva.

Program „Znanjem do posla“ je osmogodišnji partnerski projekat dve vlade – Švajcarske i Srbije – osmišljen da stvori preduslove za brže zapošljavanje mladih. Program promoviše švajcarsku ekspertizu za upravljanje tržištem rada prilagođenu srpskom kontekstu. Cilj je da se postigne bolja usklađenost potražnje i ponude posla kroz modernizaciju politika zapošljavanja mladih i razvoj konkretnih kompetencija mladh kao kvalifikovane radne snage koju zahteva privatni sektor kroz promociju učenja zasnovanog na radu. Uvodnu reč na događaju imala je predstavnica Udruženja Svetlost Gordana Mandić Radosavljević, projektna koordinatorka, koji je prisutnima predočila značaj otvaranja Job Info Centra Šabac koji će razviti svojevrstan model karijernog vođenja i savetovanja na lokalnom nivou stvarajući sistem koji povezuje škole, pojedince, privredu i civilni sektor na održiv i inovativan način.

Job info centar u Šabac će pomagati mladima koji traže zaposlenje da lakše dođu do željenog posla kroz obuke i povezivati ih sa potencijalnim poslodavcima. Istovremeno, poslodavci mogu dobiti potrebne informacije o određenim programima i subvencijama, pristupnim fondovima kao i pomoć u izradi biznis planova i regrutaciji mladih. Prisutni su imali prilike i da čuju direktora programa „Znanjem do posla”, gospodina Olivera Štrajta, koji je istakao mogućnosti koje je ovaj program pruža mladima, nezaposlenim licima i poslodavcima kao i rezultate dosadašnjih aktivnosti projekta.

„U narednom periodu očekujemo veliki broj uspešno sprovedenih kako grupnih tako i individualnih radionica karijernog savetovanja mladih, ali i sprovedenih obuka na radnom mestu u kompanijama koje posluju u Šapcu i okolini”, izjavio je Saša Despotović iz Udruženja Svetlost.