PBA Make the move for green inclusion, 26. april – 1. maj, Portugal

PBA „ Make the move for green inclusion,“ je organizvan od 26. aprila do 1. maja u gradu Santaremu i seocetu Vila da Marmeleira u Portugalu. Seoce je tokom proteklih godina, ugostilo mnoge različite međunarodne aktivnosti i koje je odličan primer kako uključivanje lokalnog stanovništva doprinosi lokalnom razvoju i njihovom interkulturnom iskustvu.

Učesnici PBA-a su bili omladinski radnici i radnici iz organizacija ili grupa koje rade na uključivanju mladih i/ili čije sfere interesovanja su “zelene” teme. Ova aktivnost je okupila preko 40 ljudi iz raznih delova Evrope i sire, poput Finske, Belgije, Portugala, Španije, Austrije, Francuske, Norveške, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovne, Azerbejdžana, Turske, Irske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Srbije i drugo. Tokom PBA-a učesnici razmenili svoja iskustva, sklapali partnerstva i krenuli sa osmišljavanjem zajedničkih projekata, tj u ovom slučaju omladinskih razmena.

Rezultati učešća na ovoj aktivnosti nam je donelo dva nova projekta koja su osmišljena. Jedan projekat je planiran sa omladinskim radnicima iz Portugala i Begije, gde smo na PBA-u postavili “kostur” projekta, a koji ćemo mladima sa kojima radimo dati mogućnost da sami učestvuju u daljoj prpremi, pisanju i kasnije organizovanju same aktivnosti. Drugi projekat je osmišljen sa drugim partenerom iz Belgije gde će tema projekta biti Održivi razvoj, gde će mladi takođe imati priliku da se uključi u pisanju i kasnije organizovanju projekata.

PBA – Partnership building activity je susret međunarodnih organizacija u cilju kreiranja i jačanja partnerstava, osmišljavanja novih projekat stavljajući akcenat na kvalitet projekata. Aktivnost izgradnja partnerstva, na kojoj je naša koleginica Mira bila, imala je za cilj da pruži potrebnu podršku i elemente obuke učesnika koji nameravaju da organizuju omladinsku razmenu u bliskoj budućnosti i da se stekne pravo interkulturalno iskustvo, kao inspirativan primer za buduće omladinske razmene.