Regionalni trening za mentore Evropskih incijativa za solidarnost- ESC

Regionalni trening za mentore Evropskih inicijativa za solidarnst je održan u Zagrebu, Hrvatska od 11. do 14. aprila i organizovan je od strane Agencije za mobilnost i programe EU, na kojem je učestvovala naša koleginica Mira. I sama je bila volonter na tadašnjem EVS program, sadašnjem ESC (o program možete detaljnije pročitati ovde) i bila mentor volonterima.
Ova agencija kontinuirano radi na podizanju kvaliteta volonterskih projekata, a kako su mentor i njegova podrška važni aspekti kako bi se osigurala što kvalitetnija realizacija, Agencija, periodično održava treninge za mentore. Trening za mentore održan je u okviru programa Europskih inicijativa za solidarnost (ESC) s ciljem da se pomogne mentorima i organizacijama u unaprjeđenje kvaliteta podrške volonterima.

Glavni ciljevi treninga bili su unaprjeđenje kompetencija mentora i osposobljavanje za pružanje kvalitetne podrške ESC volonterima, odnosno pomoć i podrška mentorima radi boljeg snalaženja u mentorskoj ulozi. Na taj način se organizacijama koje imaju Oznaku kvalitete (Quality Label) pružila dodatna podrška da povećaju broj mentora na koje mogu računati i time unaprede kvalite volonterskih projekata.

Treningu je prisustvovao 31 učesnika iz zemalja regiona, sadašnji i budući mentori volontera u programu Europskih snaga solidarnosti, a kroz program rada, odnosno planirane aktivnosti, vodili su ih treneri Sunčana Kusturin i Domagoj Kovačić. Po završetku četverodnevnog treninga, učesnici su proširili i osnažili svoje kompetencije u kontekstu planiranja strukture i vođenja mentorskih susreta, stvaranja kvalitetnijeg odnosa s volonterima uz postavljanje jasnih granica, primene potrebnih koraka u procesu rješavanja problemskih i kriznih situacija, uz osvještavanje svojih potreba u mentorskom procesu i prepoznavanje prilika za daljnje profesionalno usavršavanje.