Šabačka gradska bašta

MESTO GDE MAŠTA POSTAJE BAŠTA

slider-03

Gradska bašta je bila javno gradsko zemljište na kome su se zainteresovanim građanima besplatno ustupale parcele veličine 5 x 10 metara za uzgoj povrća, cveća i začinskog bilja, bez upotrebe hemijskih preparata i veštačkog đubriva. Svi koji su dobili „svoje parče„ zemlje potpisali su ugovor kojim se obavezuju da poštuju pravilnik same bašte.Prednosti Gradske bašte su višestruke i utiču na podizanje kvaliteta života građana. Pored ekološkog aspekta gde se obraća pažnja na životnu sredinu i podizanja svesti o zdravoj hrani koju jedemo, nezaobilazni su i socijalni i inkluzivni uticaji koje ova ideja podupire. Na ovaj način izbegavate hranu tretiranu pesticidima, sumnjivog porekla i tačno znate šta vam se nalazi u tanjiru. Socijalni uticaj je jednostavno opistati, u vremenu kada prosečna porodica živi na marginama usled lošeg finansijskog stanja. Bašta pruža mogućnost da se kućni budžet kako sačuva tako i uveća. Proizvodnjom svoje hrane obezbeđuju se svoje potrebe za zdravom hranom a moguće je i višak odgajenog i prodati te na taj način steći i materijalnu dobit. Takođe prilikom dolaska u baštu građani imaju priliku da se druže, razmenjuju isustva i stiču prijateljstva. Ne treba zaboraviti ni da sam rad na zemlji utiče na poboljšanje psiho fizičkog stanja tako da korisnik gradske bašte pozitivno utiče na svoje zdravlje.

Gradska bašta je predstavljala i edukativni poligon za koji je postojalo interesovanje od strane Poljoprivredne stručno savetodavne službe i Srednje poljoprivredne škole u Šapcu da obučavaju korisnike o pravilnom i zdravom uzgajanju, kao i profesora iz Šabačke gimnazije da održavaju javne časove sa svojim učenicima u ovoj oazi solidarnosti, inkluzuje i održivog razvoja.

Projekat je pokrenulo Udruženje Svetlost uz saradnju Udruženja Ekos iz Šapca. Kao partneri na projektu pre samog začetka su se priključili Poljoprivrendno savetodavna i stručna služba Šabac i Sredna poljoprivrena škola iz Šapca.

Nakon što su Grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu Grada Šapca nam dodelile zemlju na korišćenje,

kao vrednu ideju za zajednicu Gradsku baštu su prepoznale i podržavaju sledeće institucije, organizacije i firme

HVALA

Tokom marta 2018. godine nepoznata lica su opljačkala gradsku baštu i tom prilikom uništila i otuđila sve što su korisnici gradske bašte uradili za jedan dan.

Kontakt osoba za Gradsku baštu

Branislav Vasić

+381 (0)64 011 34 96

e-mail: banelora@gmail.com

Facebook grupa : Pokret za gradsku baštu