SUSTAINABLE CITIZEN – Održivi građanin/nka

SUSTAINABLE CITIZEN je projekat 3 patnera iz Belgije, Španije i Srbije koji su se upoznali u Puente Genil-u na omladinskoj razmeni i gde su njihovi omladinski lideri, odlučili da se posvete razvojem projekta kako bi snažili mlade, uključujući i mlade sa smanjenim mogućnostima. U isto vreme su odlučili da uključe još 2 partnera iz Portugala i Albanije, i zajedno isplaniraju ne jednu nego dve omladinske razmene u okviru više-aktivosti (multi-action) projekat. U fazi planiranja projekta, partneri su uključili mlade kako bi od njih dobili informacije o tome šta ih zanima, koji su to alati koje bi oni koristili u prikazivanju problema u zajednici. Kroz anketu su saznali da teme koje mlade zanimaju su osnaživanje mladih i rad na zaštiti okoline i alate koje žele da koriste su fotografija, video, teatar, umetnost, ples i kozmetika. Pošto su mladi uvideli da imaju jezičkih barijera, koristiće muziku kao alat koji se koristi za način izražavanja, ujedinjavanje i inkluziju.  Partneri su mladima dali prostora da sami osmisle programe omladinskih razmena, time je ovaj projekat dobio na značaju jer su mladi stvarali za mlade, vodeći se sopstvenim iskustvima, željama i potrebama.

Domaćin prve omladinske razmene koja se održala od 20. do 28. avgusta je Udruženje Svetlost iz Šapca, Srbija, dok druge će biti Asocijacija Europe 2020, Puente Genil, Španija. Na razmenama će učestvovati po 31 učesnik, gde će grupe biti iste kako bi uticaj prjekta bio veći i dalo se više prostora za mlade da se iskažu.

Cilj ovog projekta je osnaživanje mladih sa smanjenim mogućnostima da postanu CRACS – odgovorni i aktivni građani sa kritičkim mišljenjem i podržavajućim ponašanjem prema ekološmim problemima u zajednici.

Više o projektu i aktivnostima

https://www.facebook.com/YE-Sustanaible-Citizen-100985099398858