Šabačka Svetlost među Lalama

Ove godine u saradnji sa SKC Novi Sad i Šabačkim letnjim festivalom novosađani su imali priliku da se upoznaju sa šabačkom alternativnom kulturnom scenom. Na Brod teatru upriličeni su izložba, pozorišna predstava, koncerti, pod zajedničkim nazivom Svetlost Šapca među Lalama. Uloge na ovom predstavljanju uzeli su Umetnička grupa Kombinart, Inicijativa Sačuvajmo Dom JNA, omladisnka predstava Inbox pozorišne scene Maska te bendovi The Buzz i ovogodišnji pobednici Demo Fest Banja Luka The Slonz u saradnji sa Udruženjem Svetlost.
Šabačka alternativna kulturna scena predstavila se sugrađanima 27. i 28. jula izložbom Neformalne grupe Kombinart koja okuplja šabačke umetnike različitih umetničkih izražaja, dizajnere, slikare i grafičare. Grupa je kreirala i predstavila izložbu Stvarnost u kojoj živimo.
Veliku pažnju publike privukla je omladinska predstava Inbox u produkciji Scene Maska i Srednje Škole za primenjene umetnosti, koja je pripremana oko 7 meseci, a pre Novog Sada imala je još dva izvođenja.
Predstava, koju je iznelo 11 mladih glumaca, ove godine odnela je, u okviru manifestacije Šabačkog tetatarskog pokreta, prvo mesto u kategoriji predstava učenika srednjih škola.
Svetlost Šapca među Lalama na Brod teatru Studentskog kulturnog centra predstavila je i inicijativu široki front udruženja, umetnika i institucija koje se bore za neotuđivanje i revitalizaciju nekadašnjeg Doma vojske Šapcu koji se sada nalazi u vlasništvu lokalne samouprave, a dešavanje je upotpunjeno koncertima bendova TheSlonz i The Buzz, predstavnika novog muzičkog talasa u Šapcu.
Intervjui sa učesnicima i reportažu lokalne tv stanice mozete pogledati na sledecem linku:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=BxRyhE3wnew&feature=emb_logo