Taste the БУНТ

„Mi smo tim iz Malog Pariza,
sa našeg Cera vidi se Mona Liza.
Četiri devojke i jedan san,

da mladi budu aktivni bar na jedan dan!
Društveni aktivizam u Šapcu kraj Save,
te reči zvuče kao čarolije prave!

https://www.facebook.com/svetionikznanja/videos/618327692336388/

Naš grad su predstavile 4 srednjoškolke Marija, Nikollina, Nevena i Sara na projektu Svetionik znanja. Projekat  se već treću godinu za redom se realizuje i okuplja mlade iz 15 gradova iz Srbiije. Svaki tim ima zadatak da na određenu temu (ekologija, društveni aktivizam, turizam, kultura i umetnost i sport) osmisli kompletan projekat uz pomoć stručnih mentora i koordinatora. Svi projekti su predstavljeni na takmičarskom delu Svetionika znanja na Zlatiboru.

Naše devojke su dobile temu društvenog aktivizma, i zajedno sa našom organizacijom i stručnim mentorom, prethodnih meseci su osmislili i razradili projekat „Taste the БУНТ“. Projekat je lokalna inicijativa mladih koja kombinuje umetnost, multimedije, medijsku pismenost, volonterizam i aktivizam. Ideja je da projekat preraste u pokret koji će ohrabriti mlade da postanu aktivni građani i kritički posmatrači društva u kome pripadaju, da izađu iz komforne zone i zabave se. Plan im je da kreiraju videe u formi emisija na YouTube kanalu i čije teme će zavisiti od potreba mladih u gradu (nega mentalnog zdravlja, tabu teme…), organizovanjem društveno odgovornih akcija, uključivanje školskih parlamenata…

Predstavile su svoju ideju na takmičaskom delu Svetionika znanja, koja je zauzela 4. mesto ali to im nije predstavljalo prepreku da se njihov glas sa prepoznatljivim logom polako širi u sve delove Srbije, u pore se zavlači ta reč БУНТ, 4 mlade devojke i njihova ideja.