„Warming up relations“

Zagrevanje odnosa

Trilateralan projekat, gde su partneri iz Finske, Srbije i Holandije. Projekat se sastojao iz 4 aktivnosti od kojih su dve bile u Holnadiji (Sastanak u Amsterdamu i Omladinska razmena u Beers-u) i dve u Srbiji (Sastanak i Omladinska razmena u Šapcu). Partneri su koristeći metoda neformalne i informalne edukacije podstakli mlade na društveni aktivizam kroz promociju tolerancije, raznolikosti i razvoj vrednosti multikulturalnog evropskog društva.
Na prvoj omladinskoj razmeni od 1. do 7.11.2016 u Beers-u, Holandija, mladi su se kroz razne kreativne igrice upoznavanja , probijanje leda i izgradnju tima upoznali i razmenili svoja iskustva, strahove, motivacije i upoznali se sa temom i ciljevima projekta, gde su se mladi dogovorili da se na ovoj razmeni žele posvetiti promociji problema u našim društvima. Jedna od aktivnosti za izgradnju tima bila je i pravljenje mobilne saune, koja je našla svoje mesto pored jezera u gradiću Beers i koju su učesnici jako rado isprobali. U toku razmene su planirene praktične kreativne radionice koje su bile video, foto, valjanje vune i štampa na tekstilu. U toku ove razmene mladima je pružena mogućnost da odlučuju kako će naredna razmena u Šapcu izgledati. Zajedno su se dogovorili ko od njih ima dovoljno veština da vodi kreativne radionice. Izabrane radionice su lutkarsko pozorište, murali i kreatvno pisanje. Takodje, su izabrali da akcenat ove razmene bude na mogućim rešenjima prethodno promovisanih problema. Razmena se završila opuštenom posetom Amsterdama, upoznavanjem života ljudi u Holandiji i poseti kući Ane Frank.
Nakon male pauze, naš tim sa volonterima je od 16. do 22.1.2017 bio domaćin naredne razmene u Šapcu. Ugostili smo mlade koje smo upoznali u Beers-u i zajedno smo radili na mogućim rešenjima na prethodno prepoznate probleme u našim okruženjima. Pored raznih diskusija na temu društvenog aktivizma, stanjima u našim državama i kreativnih radionica za učesnike. Tokom razmene, naši gosti su se upoznali sa životom i trpezom porodica u Šapcu. Ugostili smo učenike drugog razeda OŠ „Nata Jeličić“ iz Šapca sa kojima smo imali radionicu pustovanja (valjanja) vune. Učenici su se zabavila praveći zvečke od kinder jajeta, pirinča i vune a usput i imala prilike da upoznaju nekoga iz druge države.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije preko Erasmus+ programa.

Rezultat sa video radionice u Holandiji
https://www.youtube.com/watch?v=MIhd7veLwo0&feature=youtu.be
Video o projektu i razmeni u Šapcu https://www.youtube.com/watch?v=hI7ybaAV238&feature=youtu.be
Team building exercise Mannequin challenge
https://www.youtube.com/watch?v=JvghGAYTIRo