Treninzi i radionice

„Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet.“ 

Nelson Mandela

U današnje vreme, neophodno je konstantno ulagati u sopstveno obrazovanje i lični razvoj kako bismo se lakše snašli i nosili sa svakodnevnim profesionalnim i ličnim zazovima.

Treninzi i radionice su jedni od alata koji vam pomažu u ovome, omogućavaju vam da iskoritite sopstvene potencijale u što većoj meri i pripreme za popularna zanimanja. Tim Svetlosti čine iskusni predavači/omladinski radnici koji prenose uoptrebljivo znanje, svoje lično iskustvo, stečeno učešćem, organizacijom i vođenjem različitih loklanih, nacionalnih i međunarodnih aktivnosti, kako bi podstakli promene u različitim sferama života u cilju poboljšanja kvaliteta življenja, prvenstveno kod pojedinaca.

Naše aktivnosti su namenjene za sve uzraste, svima koji žele da se dodatno unaprede i usavrše kako na ličnom tako i na profesionalnm nivou.

Nikada nije kasno za usavršavanje!!!

Učešće na našim treninzima je dobrovoljno, dostupno svima, parcipativno, usmereno i organizovano na potrebe učesnika, zasnovano na uključivanju i individualnog i grupnog učenja, na osnovu podele iskustva i delovanja, 

Na našim trennzima i radionicama najčešće koristimo metode neformalnog i informalnog obrazovanja. 

Neformalno obrazovanje je dopuna formalnom obrazovanju i  nekonvencionalna metoda u sferi prenošenja i usvajanja znanja, koje se odnose na interaktivan i inkluzivan pristup pojedincu. Može imati primenu u mnogim sferama društvenog života – lični i društveni razvoj, zapošljavanje, interaktivno učenje, ravnopravnost svih socijalnih kategorija… Kroz aktivnosti neformalnog obrazovanja učesnici imaju mogućnost da utiču na sopstveni razvoj (na psihičkom, emotivnom pa čak i na fizičkom nivou). Ono se najčešće odvija van formalnog konteksta, podstiče razvoj kritičkog mišljenja, nema „ocnjivanja“ znanja,  fokus na radu u manjim ili većim grupama, kreativne i zanjimljive „igrice“ za učenje (Igrice za izgradnju tima, enerdžajzeri…), diskusije… Ovakve aktivnosti su organizovane i planirane kako bi se steklo određeno znanje i veštine i razvili stavovi i vrednosti. Ovo je fleksibilan način, koji se lakše prilagođava promenama sistema i samim tim ide korak sa potrebama u obrazovanju, društvu i ciljnim grupama. Ovakvo obrazovanje se oslanja na iskustveno učenje sa trenera/facilitatora/moderatora na učesnike. (Learning by doing).


Informalno obrazovanje predstavlja učenje iz svakodnevnog života kroz informacije koje primamo preko medija (društvene mreže, novine, radio, televizija), razgovorima sa prijateljima/vršnjacima, čitajući knjige, u radu a nije planirano niti organizovano. Često nije svesno učenje i može proći neprimetno od strane pojedinca, jer ja pojedinac ne doživljava kao učenje. Ovakvo učenje se smatra doživotnim učenjem u kojem pojedinac razvija kompetencije (znanja, stavove i veštine) iz svakodnevnih iskustava.

Formalno, neformalno i informalno obrazovanje su komplementarni i međusobno potkrepljujući elementi procesa cjeloživotnog učenja.

Šta smo radili možete pogedati na linkovima: Omladinska razmena  Trening za pisanje predloga projekta