O udruženju

Udruženje Svetlost je od osnivanja posvećena rastu pozitivnih i kreativnihih kapaciteta. Multimediji, umetnost i kultura su najčešći načini koje primenjujemo u komunikaciji, animiranju, edukaciji i akciji sa mladima i za mlade.

Vizija: POZITIVNA MISAO – NAŠ SMISAO 

Misija: Kreativno buđenje društva da aktivno stvara svesnog i savesnog pojedinca.

U cilju što uspešnijeg delovanja udruženje se koristi metodama neformalne edukacije i principom „Edukacijom do aktivizma“ radi sticanja iskustava. Kroz naš rad želimo da zadovoljimo potrebu mladih za dodatnom edukacijom kao i aktivnijim uključivanjem u izgradnji lokalne zajednice. Tim putem osiguravamo korist za celu zajednicu dugoročno šireći znanje i želju za aktivizmom i volontiranjem.
Udruženje Svetlost je u periodu od 2001. do 2004. radilo na sopstvenom usavršavanju u smislu pisanja projekata upoznavanja sa načinima rada nevladinih organizacija kao i sa potencijalnim donatorima. Prvi samostalni projekat ostvaren je u 2005. koji je finansirala USAID /via IRD/, što je ujedno i početak saradnje sa Kutlrnim centrom Šabac i opštinom Šabac. Tada kreće veća angažovanost na pisanju i realizaciji projekata za različite evropske donatore, ministarstva republike Srbije i opštinu Šabac. Od tada udruženje svake godine osnažuje i jača svoje kapacitete i potencijale što se ogleda u sve većem broju odobrenih i realizovanih projekata, kao i uticaju u društvu koje udruženje ostvaruje. Taj rad prepoznaju i naši sugrađani kako oni koji se bave kulturom tako i mladi koji se priključuju radu i unose nove ideje i mogućnosti u rad organizacije. U okviru projekata mi smo prolazili kroz različite teme delovanja i aktivnosti. To su: okrugli stolovi na temu aktivizma, tribine, muzičke, likovne, audio, video, foto, kino i novinarske radionice, inicirali smo pokretanje kancelarije za mlade, umrežavanje kulturnih institucija, promociju mladih neafirmisanih bendova, filmskh amaterskih stvaralaca i ostalih umetnika, promovisali smo zdrav načina života kao i održive ekološke navike i rad sa osobama sa ograničenim mogućnostima.
Kroz Udruženje za sve godine postojanja prošlo je preko 500 volontera (uglavnom srednjoškolaca) koji su po svršetku srednje škole u velikoj većini odlazili na fakultete svakako obogaćeni drugačijim iskustvom koje im je kasnije pomoglo u nastavku školovanja. Njihovo zadovoljstvo naučenim i urađenim u organizaciji potvrđuje i to što se uvek rado odazovu pozivu na neku akciju ako su u mogućnosti.
Udruženje Svetlost je do sada učestvovalo i slalo učesnike na više međunarodnih treninga širom Evrope, i to: Italija, Portugalija, Nemačka, Finska, Slovačka, Albanija, BiH, Luksemburg, Makedonija i Belgija.

Ciljevi Udruženja:

 • Okupljanje mladih i usmeravanje njihove aktivnosti prema pozitivnim društvenim trendovima;
 • Zalaganje za građansko društvo u kome će svi dobiti ravnopravni status;
 • Promocija i edukacija opštih ljudskih prava i sloboda;
 • Borba protiv nacionalnih, verskih, rasnih i drugih netrepeljivosti i diskriminacije po drugim osnovama;
 • Negovanje individualnosti pojedinca i njihovo istinsko vrednovanje na društvenoj lestvici;
 • Promocija interkulturalnosti i kvaliteta zajedničkog življenja;
 • Uzdizanje ekološke svesti pojedinca;
 • Zalaganje za nenasilnu komunikaciju i mirno rešavanje sukoba;
 • Razvoj lokalne zajednice kroz edukaciju, kulturu i projektne aktivnosti;
 • Podrška svim aktivnostima koje imaju za cilj prosperitet celokupnog društva po svim osnovama;

Svrha finansijskog poslovanja Udruženja je da stečena sredstva troši na realizaciju delatnosti i programskih ciljeva Udruženja.

Sredstva Udruženja se mogu trošiti na:

 • Edukaciju, analiziranje i istraživanje potreba i problema građana;
 • Projektne aktivnosti;
 • Obezbeđivanje uslova za ostvarivanje delatnosti;
 • Pružanje organizovane pomoći mladima;
 • Stvaranje pretpostavki za upotrebu savremene računarske tehnologije uz korištenje interne mreže za internacionalno povezivanje;
 • Pružanje humanitarne pomoći.

Osnivačka skupština Udruženja Svetlost je održana 25/03/2001. na keju Starog Grada u Šapcu. Udruženje je registrovano u Ministarstvu pravde 03/04/2001.

Preregistrovani smo u Agenciji za privredne registre Republike Srbije 02/03/2011 pod brojem БУ 3260/2011.

maksima vodilja

Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda, da zdrav razum i pravi sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svetu oko sebe, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine